2013 beslutade SLAO - Svenska Skidanläggningars Organisation att godkänna Snowscoot & snowbikes  som åkredskap i medlemsanläggningarnas liftar och nedfarter. Det är dock upp till varje enskild anläggning att själv bestämma vilka åkredskap som ska vara tillåtna.
Följer anläggningen SLAOs tidigare rekommendationer utan några undantag så bör det vara tillåtet att framföra åkredskapen på ett säkert och ansvarsfullt sätt.
Snowscoot & skibikes är på frammarsch tack vare ett starkt engagemang från sportens utövare. Ett allt större intresset för cykelsport innebär att dessa blivit allt mer uppmärksammade i olika sammanhang.

TIPS! Längst ner på sidan hittar du filmer för inspiration och hur du använder våra produkter.

Vad är en Snowscoot eller skibike och hur används den?

Gemensamt är att du inte sitter fast med fötterna och du kan använda dina vanliga vinterskor!

Snowscoot* är en typ av snöcykel med inspirationen hämtad från BMX, att kunna åka BMX-cykel vintertid var målet men då fick den lov att utrustas med skidor/snowboards istället för hjul. Resultatet av den nu beprövade konstruktionen gör den idealisk för att framföras i pist samt i djupsnö. Den har ingen sadel, utan du står på en plattform nära snön/brädan för att få så nära kontakt mot underlaget som möjligt. Likt snowboard/skidor/cykel arbetar du med att förflytta tyngden och kroppen, för att gå från kant till kant. Styret används inledningsvis i en sväng för att bestämma färdriktningen.  

Ski bike (typ 2) * grundades på iden om att ta freeride-cyklingen till snön. MTB-cyklister designade skibiken utifrån vanliga cykel-komponenter för att kännas som en mountainbike, men med skidor istället för hjul. Inga bromsar, du bestämmer hastighet och inbromsning med hjälp av stålkanterna på skidorna. En skibike ger dig friheten att åka och uppleva berget på ett helt nytt sätt. Du använder samma åkteknik som på en snowscoot men du står lite högre upp från backen på trampor/fotstöd samt att skibiken har en sadel. Det finns fler varianter på skibikes, och det här beskriver typ 2, du kan läsa mer om de olika varianterna i pdf. dokumentet lite längre ner på sidan.

"Smaken är som baken" gillar du carvingsvängar eller trick i parken ska du välja en snowscoot. En skibike passar för den inbitna cykelfantasten som brukar cykla utför eller den som absolut måste ha en sadel mellan sina ben.

En Snowscoot eller skibike är kompatibel med de flesta vanligt förekommande liftar i en skidanläggning. Enkelt att lära sig åktekniken om man har åkt skidor/ snowboard förut. Även de som vanligtvis inte åker utför brukar snabbt komma underfund med tekniken . Skonsam mot kroppen om du tex. har dåliga knän och inte kan åka utför annars. Du sitter inte fast med fötterna och kan använda vanliga vinterskor.

Höga farter, carving, pudersnö, stora hopp, feta trick eller bara glida omkring? Inga problem!

Snowscoot & skibikes passar även utmärkt i uthyrningsverksamhet samt som alternativ för personal att transportera sig enkelt i en skidanläggning.

*Det här är inga leksaker utan ett ytterst kvalificerade redskap för utförsåkning i såväl pist som i offpist och ska inte förväxlas med billigare varianter.

Öppna pdf dokumentet om du vill läsa mer om olika varianter på "snowbikes" (snowscoot & skibikes).

The different types of Snowbikes.pdf The different types of Snowbikes.pdf
Size : 176.896 Kb
Type : pdf
bra film om du vill veta hur du hanterar en Snowscoot.